Ovidiu Silaghi, audiat la DNA în dosarul referendumului

Ovidiu Silaghi, audiat la DNA în dosarul referendumului
Publicat: 21/08/2013, 12:54
Actualizat: 09/02/2019, 05:37

Deputatul liberal Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, s-a prezentant, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în cazul denunțului formulat de senatorul Valer Marian privind referendumul.

Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că nu a manipulat rezultatul referendumului, că nu deține aparatură de bruiaj precum James Bond și că nu a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache.

Silaghi a arătat că va comentat mai mult după ce va fi informat de procurori în legătură cu motivul pentru care a fost chemat la DNA.

Numele lui Ovidiu Silaghi apare în denunțul depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, în care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

În același dosar au fost audiați, marți, la DNA, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef (PNL), și fostul ministru al Educației Ioan Mang (PSD).

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat, la ieșirea de la DNA, că procurorii l-au întrebat dacă este adevărat ce a reclamat Valer Marian privind o posibilă fraudă la referendum.

Într-un alt dosar, procurorul șef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) să sesizeze Camera Deputaților cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influență, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor și prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisă în aceeași zi de către procurorul general al PICCJ Camerei Deputaților, care urmează să hotărască dacă admite cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, există indicii și date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Națională de Autostrăzi pi Drumuri Naționale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, și pentru ca plățile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

„Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeași persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declarație la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susținut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, și că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

„Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, știa că urmează să vin la el și știa și de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade și CNADNR – n.r.). Încă înainte de a începe discuția, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, și i-am zis că am banii la mine, precizându-i și cuantumul sumei, mi-a zis că este ok și m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era și ȘR (Remus Șpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineață pentru anularea rezilierii și am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, le-a declarat Iordache procurorilor anticorupție.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii acestuia la șefia Consiliului Județean Satu Mare.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a spus, marți, la ieșirea de la DNA, că nu a dat declarații în dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar în cazul denunțului formulat de Valer Marian privind referendumul.

Întrebat cum comentează faptul că numele său apare în denunțul făcut de Nelu Iordache în dosarul lui Ovidiu Silaghi și declarația omului de afaceri potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul său, în contextul candidaturii sale la șefia CJ, Adrian Ștef a spus că îl cunoștea pe Remus Șpan pentru că erau din aceeași zonă și că ar fi avut întâlniri cu acesta, că îl cunoștea și pe Nelu Iordache, dar că de la faptul că îi cunoaște pe cei doi și până la acuzațiile lui Iordache referitor că el ar fi avut avantaje electorale „este cale lungă”.

„Astea sunt niște nebunii. Nu cred că Ovidiu Silaghi deține aparatură de bruiaj”, a mai spus Ștef.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi și-a retras candidatura pentru funcția de ministru al Transporturilor, el menționând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată președintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta s-a declarat convins că Silaghi se va prezenta miercuri la DNA și împreună cu avocatul său va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcția de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

În 16 iulie, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunț la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Valer Marian declara atunci că pe lângă explicațiile pe care le-a oferit în cazul denunțului făcut împotriva lui Liviu Dragnea, ar mai fi dat o declarație, în calitate de martor, într-un alt dosar, în care ar fi vizați procuorri, oameni politici și de afaceri din Satu Mare.

Valer Marian arăta în denunț că duminică, 22 iulie 2012, între orele 9.00 și 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis să se prezinte, în calitate de președinte al Organizației PSD Satu Mare, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, și cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El menționează în actul pe care spune că l-ar fi depus la DNA că Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter și că la întâlnirea la Hotel Dacia au mai venit președinții organizațiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Căprar, și Timiș, Titu Bojin.

Valer Marian a mai arătat, în documentul citat, că, la un moment dat, Dragnea le-a cerut să lase telefoanele în sala în care erau, apoi au ieșit toți pe hol, lângă o toaletă, unde Dragnea le-a spus că „pentru a realiza în duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni bănești, cât mai mulți președinți de secții de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezență cu 25 de alegători în plus față de cea reală”.

În denunț, Valer Marian mai arăta că a doua zi a aflat de la președintele Consiliului Județean Satu Mare, Mihai Adrian Ștef, vicepreședinte județean al PNL, că și liderii PNL din zonă au avut o întâlnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea covrumului de participare la referendum, „să aranjeze cu președinții secțiilor de votare să raporteze o prezență cu 50 de alegători mai mare decât cea reală la orele stabilite”.

Potrivit acesuia, Mircea Vasile Govor, care era în relații mai apropiate cu Liviu Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia și, împreună cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Mihai Ștef, și cumnatul acestuia, Ovidiu Silaghi, președintele organizației județene a PNL și ministrul Transporturilor în perioada respectivă, „au căutat să transpună în practică directiva USL”.

Valer Marian a mai arătat în denunțul său că, „în perioada respectivă, secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numiții Ovidiu Silaghi, Adrian Mihai Ștef și Mircea Vasile Govor să fie transferată prin hotărâre de guvern suma de 54 de milioane de euro alocată pentru reabilitarea aeroportului Baia Mare, aeroportului Satu Mare, urmând ca lucrările aferente să fie atribuite unei firme clientelare”.

Valer Marian, fost membru PSD, a câștigat la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de senator la Baia Mare, fiind candidat USL.

În 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a președintelui, fiind acuzat că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să...
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×